Dawniej chleb otaczany był szczególnym szacunkiem. Ludzie wierzyli, że jest darem Bożym który daje zdrowie, dostatek, szczęście i spokojne życie. Dziś coraz częściej obserwujemy zanik szacunku do chleba który jest wyrzucany a przecież jest on podstawą naszego codziennego pożywienia. Naszym celem jest przedstawienie i przypomnienie dawnych zwyczajów i obyczajów panujących na terenie Pałuk z dziedziny rolnictwa i gospodarstwa domowego.
- Uczestnicy ubierają się w stroje Pałuckie.
- Prelekcja na temat dawnych zwyczajów i obyczajów na terenie Pałuk.
Prezentacja sprzętu gospodarstwa domowego oraz rolniczego (żelazka na węgiel lub duszę, lampy naftowe, młynki, tarki, miodziarki, homonto itp.)
- Zaznajomienie się z podstawowymi roślinami: zboże-okopowe,-przemysłowe,-motylkowe.
- Młócenie cepami zboża
- Czyszczenie wymłóconego zboża w wialni
- Robienie mąki w żarnach
- Z wcześniej zrobionego ciasta dzieci formują chleb i bułki, układają na blachy i wypiekają w piecu, poznają różne receptury robienia ciasta.
- Chleb i bułki wypiekają się, podczas gdy uczestnicy tworzą grupy, napełniają śmietaną kezynki i ubijają w celu otrzymania masła.
- Formowanie masła w różnych masielnicach.
- Picie maślanki.
- Przejście do zagrody z zwierzętami, która pozwoli poznać się z podstawowymi zwierzętami gospodarstwa domowego: ptactwo, kozy, świnie, króliki
- Uczestnicy wracają do budynku, gdzie czekają na nich bułki, chleb i masło uprzednio przez nich zrobione.
- Na koniec podsumowanie pobytu
Czas trwania około 4 godzin np. 9.00 do 13.00, 13,30 do 17.30