OD ZIARENKA DO BOCHENKA

Dawniej chleb otaczany był szczególnym szacunkiem. Ludzie wierzyli, że jest darem Bożym który daje zdrowie, dostatek, szczęście i spokojne życie. Dziś coraz częściej obserwujemy zanik szacunku do chleba który jest wyrzucany a przecież jest on podstawą naszego codziennego pożywienia. Naszym celem jest przedstawienie i przypomnienie dawnych zwyczajów i obyczajów panujących na terenie Pałuk z dziedziny rolnictwa i gospodarstwa domowego. 

 

  1. Uczestnicy ubierają się w stroje Pałuckie.
  2. Prelekcja na temat dawnych zwyczajów i obyczajów na terenie Pałuk.
    Prezentacja sprzętu gospodarstwa domowego oraz rolniczego (żelazka na węgiel lub duszę, lampy naftowe, młynki, tarki, miodziarki, homonto itp.)
  3. Zaznajomienie się z podstawowymi roślinami: zboże-okopowe,-przemysłowe,-motylkowe.
  4. Młócenie cepami zboża
  5. Czyszczenie wymłóconego zboża w wialni
  6. Robienie mąki w żarnach
  7. Z wcześniej zrobionego ciasta dzieci formują chleb i bułki, układają na blachy i wypiekają w piecu, poznają różne receptury robienia ciasta.
  8. Chleb i bułki wypiekają się, podczas gdy uczestnicy tworzą grupy, napełniają śmietaną kezynki i ubijają w celu otrzymania masła.
  9. Formowanie masła w różnych masielnicach.
  10. Picie maślanki.
  11. Przejście do zagrody z zwierzętami, która pozwoli poznać się z podstawowymi zwierzętami gospodarstwa domowego: ptactwo, kozy, świnie, króliki
  12. Uczestnicy wracają do budynku, gdzie czekają na nich bułki, chleb i masło uprzednio przez nich zrobione.
  13. Na koniec podsumowanie pobytu

Czas trwania około 4 godzin np. 9.00 do 13.00, 13,30 do 17.30